Το Dungarees και ο κινηματογράφος

Έχουμε δει ταινίες από όλα τα είδη, τις εποχές και τα στυλ  Ναι, φυσικά και έχουμε. Μας συνεπήρε η ιστορία, οι χαρακτήρες, το ύφος επίσης !

Αλλά εξετάσατε προσεκτικά ποιος τελικά κερδίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μετέφερε ο πρωταγωνιστής ή η πλοκή ; <Αμφιβάλλετε γι' αυτό; Προτείνω λοιπόν μια μικρή περιήγηση ανάμεσα στις πιο διάσημες ταινίες και / ή τους πιο επιφανείς χαρακτήρες της μεγάλης ή μικρής οθόνης, θα εκπλαγείτε και θα ενθουσιαστείτε από αυτό το προφανές : οι φόρμες μας συνοδεύουν στην καθημερινή μας ζωή και στη φαντασία μας μέσα από το διαδίκτυο ! Ιδού λοιπόν μια μικρή περιήγηση στην κινηματογραφική αίθουσα του συλλογικού μας μυαλού, η οποία αναδεικνύει αυτό το αναπόφευκτο ένδυμα, χωρίς το οποίο ο χαρακτήρας δεν θα ήταν τόσο εντυπωσιακός για να μας εμποτίσει τόσο καλά με την ιστορία του…

Χωρίς να κολλήσουμε πολύ στενά στη χρονολογία, ας δούμε αν η παραδοχή μου αποδειχθεί αληθινή και αν η φόρμα δεν θα είναι ο ταυτοποιητικός πρωταγωνιστής των ταινιών του Χόλιγουντ που μας συγκίνησαν, μας έκαναν να γελάσουμε ή να κλάψουμε, που τελικά μας άγγιξαν αρκετά ώστε να μας θυμούνται για πολύ καιρό ακόμα.

1 – Η φόρμα, ο πρώτος ρόλος στον κινηματογράφο

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με σοβαρότητα και ας σκάψουμε στα αρχεία ! Ας ασχοληθούμε με μια ρεαλιστική ταινία, δραματική επίσης. Θα σας αφήσω να θυμηθείτε τον Charlie Chaplin, στο “Modern Times”. Θυμηθείτε, φοράει βρώμικες, φαρδιές, ριγέ φόρμες, τυπικές για τα πιο πρακτικά ρούχα εργασίας που είναι δυνατόν, χωρίς σχήμα και με πολλές τσέπες. Και για όλα αυτά, δεν θα μπορούσε να έχει φορέσει κάτι άλλο τόσο αληθινό, για τη φθορά και την αγγαρεία των σύγχρονων εργαζομένων… Αυτό ήταν σχεδόν 100 χρόνια πριν  Ήταν ήδη εκεί, το μικρό ανερχόμενο αστέρι του βωβού κινηματογράφου μας, αλλά πόσο μιλάει. Αποτελεσματικό, αυτό το ένδυμα που ταυτίσαμε με την αγγαρεία, την εργασία στη γραμμή συναρμολόγησης, την κερδοφορία και τις επαναλαμβανόμενες χειρονομίες. Κοιτάξτε τι έχει γίνει στο το κατάστημά μας, αυτές οι ριγέ φόρμες, που δεν είναι πια εδώ για να μας κάνουν να κλαίμε, αλλά συγγνώμη Τσάρλι, για να μας ντύσουν μοντέρνα και χαλαρά, ανοιξιάτικα και βόλτα !

Ας χαμογελάσουμε λοιπόν σήμερα και ας θυμηθούμε άλλο κινηματογραφικό μητρώο, άλλο αστέρι, αλλά την ίδια φόρμα :

Έτσι, είναι ριγέ, είναι μπλε και άσπρο, το φοράει στη σκηνή ένας άνθρωπος του λαού, που μας έκανε να γελάσουμε επί σκηνής και να κλάψουμε στο “Τσάο Παντίν”.
Είναι η φόρμα του Κολύσου, αυτή που πλένεται πιο λευκή από το άσπρο στους κόμπους της μπουγάδας ….Η φόρμα αυτή μας μετέφερε στο συναίσθημα του γέλιου, της κοροϊδίας, του αφιλτράριστου χιούμορ, της πολιτικής και των σοβαρών θεμάτων που αφορούν όλους. Μας συγκίνησε, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε όλα τα δεινά της εποχής μας, των ανθρώπων που πεινάνε και που ξαναβρίσκουν την ελπίδα με τη γενναιοδωρία των Restos du Cœur. Το παντελόνι είναι το ένδυμα της καρδιάς, της ευαισθησίας, της γενναιοδωρίας.

Raincoat Blue Jean Dungarees

Όπως βλέπετε, δύο κωμικοί, διαφορετικές εποχές, αλλά πανομοιότυπα κοινωνικά ζητήματα, ένα dungaree, Φέρει τη σημαία των ευγενών συναισθημάτων, της ευαισθησίας και του μεγαλείου των ανθρώπινων συναισθημάτων, μια όμορφη ψυχή, τυλιγμένη σε προστατευτική και οικουμενική φόρμα.

Ας επιστρέψουμε στον χολιγουντιανό κινηματογράφο μας, διατηρώντας την έκφραση των όμορφων συναισθημάτων και τη δύναμη να κάνουμε καλό, η ταινία κυκλοφόρησε το 1999, βασισμένη στο βιβλίο του Stephen King, “The Green Line”, μια ταινία στην οποία Ο Μίκαελ Ντάνκαν υποδύεται έναν θανατοποινίτη που θα αποδειχθεί αθώος για τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται… Είναι ένας γίγαντας με αγνή καρδιά και σε αυτό το φανταστικό δράμα θυμόμαστε τι φοράει, έτσι δεν είναι; Ένα ζευγάρι φόρμες, επίσης… Από αυτό το διαχρονικό μπλε, ντύνει έναν καλό άνθρωπο, γενναιόδωρο, που θα ξεχάσει τον εαυτό του για να κάνει το καλό και να ανακουφίσει τους βασανιστές του. Είναι προικισμένος με μια θεϊκή αποστολή, με μια καρδιά τόσο καθαρή που η φόρμα, σε αυτό το παράδειγμα είναι αυτή του εργάτη που εργάζεται για να κάνει τους ανθρώπους καλύτερους και να υποβαθμίσει τη σοφία και τα συναισθήματα του απλού ανθρώπου ;; Τι όμορφη πρόθεση και τι όμορφο ένδυμα για μια όμορφη ιστορία… Είναι το παντελόνι των θετικών σκέψεων, της αγάπης για τον πλησίον, της αυτοπροσφοράς. Αν το χρώμα είναι ουδέτερο, αναμφίβολα διαχέει όλο το ουράνιο τόξο των αγνών δράσεων που ομορφαίνουν τη ζωή !

Και για να μείνουμε στα πιο όμορφα συναισθήματα της ανθρώπινης φύσης, αλλά σε πιο χαρούμενη κατάσταση, ας δούμε μαζί ποιο νέο αριστούργημα θα μπορέσει να εικονογραφήσει τέτοιες όμορφες σκέψεις, σκύβοντας σε ταινίες από τη δεκαετία του 2000 μέχρι σήμερα.

Η φόρμα στον κινηματογράφο

2 – Οι φόρμες της δεκαετίας του 2000 στην 7η Τέχνη

Είναι ένα παγκοσμίου φήμης μιούζικαλ του 2008, με κινητήρια δύναμη τα τραγούδια του συγκροτήματος ABBA, με πρωταγωνίστρια τη Meryl Streep στο “Mamma Mia!”, ο οποίος φοράει φόρμα !!!!! Και ναι, η σαλοπέτα ντύνει την Αμερικανίδα σταρ μας σε αυτή την κωμωδία και την κάνει να δείχνει μποέμ και αιώνια νέα !!! Σε ζωηρούς ρυθμούς, τραγουδάει και χορεύει και μας παρασύρει σε μια δίνη αισιοδοξίας και φρεσκάδας… Είναι μια αστεία και συγκινητική ταινία, και το εύρος της υποκριτικής της κ. Στριπ διευκολύνεται σημαντικά από το τι φοράει ! Ενεργή, ευαίσθητη, όμορφη, δεν ξέρουμε αν μιλάμε για την ηθοποιό ή για τη φόρμα, εκτός αν η φόρμα είναι αναπόσπαστο μέρος της ερμηνείας της ηθοποιού και οι δυο τους γίνονται ένα !

Τα παντελόνια είναι όντως το ουσιώδες των συναισθημάτων μας που εκπροσωπούνται στις καλτ ταινίες της εποχής μας, και αν αγγίζουν τις ενήλικες καρδιές μας, ξέρουν επίσης να προσεγγίζουν και να γίνονται το απαραίτητο του παιδιού που έχει μείνει λίγο στον καθένα μας.
Γι’ αυτό και ένας οικουμενικός χαρακτήρας στολίζεται με φόρμα και είναι αυτονόητο να αναγνωρίζουμε και να προσεγγίζουμε κάθε ρόλο που μας αγγίζει, αρκεί να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, έστω και μέσα από τη στολή, που για μια φορά κάνει καλά τον μοναχό!

Εδώ λοιπόν, για τους μικρούς,… αλλά και τους μεγαλύτερους, υπάρχει ένα απαραίτητο σημείο αναφοράς : Είναι μικροί, είναι κίτρινοι και μπλε, είναι φιλικοί, σκανταλιάρηδες, παιχνιδιάρηδες, εργατικοί  και περιπετειώδεις είναι   Τα MINIONS, τόσοι πολλοί,   τόσο διαφορετικοί και τόσο καλά ντυμένοι όλοι το ίδιο, με μια κίτρινη μπλούζα και … Μια μπλε φόρμα ! Ο διάσημος, ο μοναδικός, αυτός που όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν! Έχουν τη δική τους μοναδική γλώσσα, και είναι ομοιόμορφα φορεμένοι με αυτές τις υπέροχες φόρμες. Πώς αλλιώς μπορούμε να τους φανταστούμε σήμερα; Είναι αδύνατον ! Και αν δεν υπήρχαν οι φόρμες που ταιριάζουν σε κάθε ένα από τα τσιράκια, όσο απίθανες κι αν φαίνονται, θα τους είχαμε διατηρήσει ως έναν χαρακτήρα που αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της κεφαλαιοκρατικής τρυφερότητας και διασκέδασης  Δεν είμαι σίγουρος… Τα τσιράκια είναι τελείως από τη φαντασία με φόντο την πραγματικότητα, αυτές οι μικρές φόρμες όντως υπάρχουν και τους κάνουν τόσο πιστευτούς σε εμάς, όλους τους.

Minion Dungarees

Σκέφτεστε αυτά που λέει ο Coluche, ή τα συναισθήματα που μεταφέρει η Meryl Streep, ο Michael Duncan ή ο Charlie Chaplin ;

Στην πραγματικότητα, το κοινό αξεσουάρ στις καταστάσεις που απεικονίζονται σε αυτά τα παραδείγματα είναι προφανώς, η φόρμα ! Και όμως, τα σενάρια είναι διαφορετικά, οι ρόλοι, οι εποχές, τα ακροατήρια… Τι παρατηρούμε λοιπόν;
Υπάρχει ένα άλλο κοινό στοιχείο σε όλες αυτές τις ταινίες και τα κινούμενα σχέδια, που συνοδεύουν τις φόρμες. Ας μη φοβόμαστε τις συντομεύσεις, είναι οι ανθρώπινες αξίες, όπως η δικαιοσύνη, η εντιμότητα, η γενναιοδωρία, η τιμή ραμμένες πάνω στη φόρμα που κολλάνε στο δέρμα του κάθε ηθοποιού ! Εξανθρωπισμένοι με τη φόρμα, αυτό το δεύτερο δέρμα, που μας ταυτίζει με όλους τους ρόλους της ζωής, είναι μόνο ένα βήμα για να πούμε ότι η φόρμα, όπως και τα συναισθήματά μας, περνούν από εποχές και εποχές και μεταφέρουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στον καθένα μας.

Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο κινηματογράφος είναι πράγματι η 7ηη τέχνη, αλλά οι φόρμες είναι η 8ηη, αυτή της ζωής και της ευτυχίας όλων !!!

Η φόρμα και η 7η τέχνη

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10% έκπτωση ΤΩΡΑ | ΚΩΔΙΚΟΣ : "OFF10"

X