Οι φόρμες της δεκαετίας του 1970

Πριν από τη δεκαετία του 1970, τα μπλε τζιν ήταν κυρίως εργατικά ρούχα. Τα φορούσατε για να κάνετε δουλειές στην αυλή, αλλά δεν θα σας περνούσε από το μυαλό να τα φορέσετε για ψώνια ή για κοινωνική εκδήλωση. Μετά ήρθε η αντικουλτούρα των Boomers και ξαφνικά τα τζιν ήταν τέλεια για όλες τις περιστάσεις, και μάλιστα θεωρούνταν πολύ της μόδας. Ας ανατρέξουμε μαζί σε κάποια παραδείγματα διαφημίσεων και διάχυσης της μόδας από τη δεκαετία του denim, στη δεκαετία του 1970

Αυτές οι διαφημίσεις αναδεικνύουν πώς οι φόρμες εισέβαλαν στην επαγγελματική αγορά πριν έρθουν να κατακτήσουν την αγορά της μόδας, αποτελώντας ΤΟ διαχρονικό κομμάτι της συλλογής. Από αυτό το νοσταλγικό ρούχο σε ένα επιβλητικό στυλ για την αστική μόδα, ας ανατρέξουμε σε ένα κομβικό κεφάλαιο στην ιστορία της φόρμας.

Dungarees Advertisement

1 – Το Dungarees και η προϋπόθεση της μόδας

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια Αμερική όπου δεν υπήρχαν blue jeans. Όχι ίσια πόδια, όχι κομμένα παντελόνια, όχι φόρμες ή παντελόνια καμπάνα.Όχι Levi’s, Lee’s, Wranglers, Sticky Fingers ή Clippers. Το 1850, ο 20χρονος Levi Strauss, που εργαζόταν στη Νέα Υόρκη ως πωλητής ρούχων για λογαριασμό των αδελφών του, άκουσε για τη Χρυσή Βιασύνη της Καλιφόρνιας και, παρασυρμένος από τις ιστορίες για γρήγορο χρήμα, μάζεψε ένα φορτίο ξηρών ειδών και κατευθύνθηκε προς τη Δυτική Ακτή. Διαπίστωσε ότι οι ανθρακωρύχοι είχαν ελάχιστη χρήση για τον εξοπλισμό της σκηνής του. Ο μύθος λέει ότι ένας παλιός χρυσοθήρας πήρε τον Λέβι στην άκρη και παραπονέθηκε: “Έπρεπε να είχα αγοράσει παντελόνια. Τα παντελόνια δεν αξίζουν τίποτα στο thediggins και δεν μπορείς να βρεις πιο δυνατά”.

Ευτυχώς, η Levi Strauss άκουσε τις δωρεάν συμβουλές και πλήρωσε έναν ράφτη για να μεταμορφώσει τον καμβά σε παντελόνι. Σύντομα, η φήμη για “εκείνα τα παντελόνια από τη Levi’s” εξαπλώθηκε και ο νεαρός Strauss είχε ένα ακμάζον κατάστημα στο Σαν Φρανσίσκο. Τα αδέλφια του του έστειλαν denim, ένα βαμβακερό ύφασμα, αν και γαλλικό, και αναπτύχθηκε μια ειδική βαφή indigo για το σταθερό χρώμα του. Για πρόσθετη αντοχή τοποθετήθηκαν πριτσίνια χαλκού.

Denim Art

Για το φετινό φθινόπωρο, σύμφωνα με τους εμπόρους λιανικής πώλησης denim, τα καθαρά πόδια και τα τσίγαρα πόδια αναμένεται να κυριαρχήσουν στην εμφάνιση του denim. Τα επώνυμα και τα εισαγόμενα τζιν αναμένεται να γίνουν από τα είδη που πωλούνται σε μεγάλο βαθμό στις πανεπιστημιουπόλεις. “Όσο πιο στενό το πόδι, τόσο το καλύτερο”, λέει ένας πωλητής τζιν.

Η στενή γραμμή εξακολουθεί να είναι πολύ της μόδας σήμερα, με τα ολοένα και πιο λεπτά και ανθεκτικά υφάσματα να επιτρέπουν τζιν που εφαρμόζουν τέλεια στη σιλουέτα μας για ένα αισθητό αποτέλεσμα. Με ένα ζευγάρι Sneakers, μπορείτε να παίξετε με ένα vintage boho look στον αέρα του χρόνου με παντελόνια 7/8 ή μπορείτε να σπάσετε τους κώδικες της μόδας με ένα χαλαρό και casual παντελόνι που υιοθετεί τα κλασικά κομμάτια της δεκαετίας του ’70, της δεκαετίας του denim.

2 – Πώς προέκυψε η μόδα της φόρμας

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Μερικές φορές είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής προώθησης στις επιδείξεις μόδας και της προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γύρω από αυτές τις εκδηλώσεις. Πιο συχνά, με νοσταλγική σκέψη, κάποιοι αντικομφορμιστές ανακαλύπτουν εκ νέου ένα παλιό ρούχο και το προσαρμόζουν σε μια νέα χρήση. Πάρτε τις ολόσωμες φόρμες και τα μπουφάν εργασίας που είναι η “τρέχουσα” εμφάνιση στις πανεπιστημιουπόλεις και στις πίστες του σκι σε όλη την Αμερική. Εδώ και χρόνια, τα ενδύματα αυτά βρίσκονται σε πτώση και για καλό λόγο. Οι αγρότες και οι σιδηροδρομικοί εργάτες, δύο επαγγελματικές ομάδες με φθίνουσα πορεία, ήταν οι κύριοι χρήστες αυτών των ενδυμάτων.

Όμως, πριν από περίπου 18 μήνες, ένας άγνωστος φοιτητής από το Βέιλ του Κολοράντο, που δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά τα ακριβά και μοντέρνα ρούχα του σκι, εμφανίστηκε στις πίστες φορώντας φόρμες./strong>, ένα πουλόβερ με ζιβάγκο και ένα μπουφάν εργασίας, και από στόμα σε στόμα άλλα παιδιά υιοθέτησαν την ίδια στολή, αλλά αυτή τη φορά αδιαβροχοποιώντας τις φόρμες τους.

Η μόδα εξαπλώθηκε σαν χιονοστιβάδα από το Vail στο Aspen, το Squaw και το Sun Valleys, και στη συνέχεια στα πανεπιστήμια και τα λύκεια της χώρας. “Μπορώ να σας πω”, δήλωσε ο Jim Londerholm, διευθυντής δημοσίων σχέσεων του H. D. Lee Company of Shawnee Mission, Kans, “ότι αυτό ήταν μια ευπρόσδεκτη ώθηση στη βιομηχανία ενδυμάτων. “Αρχίσαμε να κατασκευάζουμε φόρμες με σαλιάρες σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, ειδικά για κορίτσια με καμπανάκι. Τα συντονίσαμε με μια σειρά από πουκάμισα δυτικού τύπου. Και πραγματικά ανέλαβαν την εξουσία. Τώρα φτιάχνουμε ακόμη και παντελόνια με σαλιάρες και τα καταστήματα τα διαθέτουν παντού.”

Cotton Denim Bib

Στο τεύχος 2 Ιανουαρίου 1972 του περιοδικού Parade είναι στο εξώφυλλο:“Φόρμες – Η στολή της αντικουλτούρας”. Βλέπουμε ότι οι φοιτητές φορούσαν μπλε τζιν φόρμες. 

3 – Η φόρμα : Η στολή της αντικουλτούρας 

Κανένα άρθρο για το denim της δεκαετίας του ’70 δεν θα ήταν πλήρες χωρίς να αναφέρει τη μανία για το σχεδιασμό τσέπης που έκανε αυτό το πανταχού παρόν και ευέλικτο ένδυμα. Το μοναδικό του στυλ το καθιστά ένα εξαιρετικό κομμάτι για έξοδο με φίλους, ενώ ο άφθονος αποθηκευτικός χώρος του προσφέρει άνεση ανά πάσα στιγμή. Κοντή παντελόνα με άφθονο αποθηκευτικό χώρο, ώστε να μπορείτε να μετακινείστε πάντα με τα απαραίτητα πάνω σας. Salopette Short Woman

Είναι η δεκαετία του 1980, και εδώ είναι η Ταξιαρχία του Ντένιμ. Τα blue jeans μπορεί να ξεκίνησαν ως μια αντιπολιτισμική δήλωση μόδας, αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 είχαν γίνει κοινός τόπος… και παρέμειναν έτσι σε όλη τη δεκαετία του 1980.  Φυσικά, η δεκαετία του ’80 έφερε τη δική της μοναδική γεύση στο denim μέσω του acid-washed και των φουσκωτών σακακιών… αλλά αυτό είναι ένα θέμα για άλλη ανάρτηση.

Jean Boot

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10% έκπτωση ΤΩΡΑ | ΚΩΔΙΚΟΣ : "OFF10"

X