Coluche και Salopette!

Ένα κατ’ εξοχήν unisex ένδυμα, το dungarees είναι ένα διαχρονικό ένδυμα, που φοριέται από άνδρες και γυναίκες εδώ και πολλά χρόνια. Το dungarees προοριζόταν αρχικά να είναι ένα εργασιακό ρούχο πρακτικό για να μη λερώνεται, για να γίνει στη συνέχεια ένα ρούχο κατάλληλο για όλους τους τύπους προφίλ : εργάτες, αθλητές, έγκυες γυναίκες αλλά και παιδιά. Όπως όλες οι τάσεις στα ρούχα, έτσι και οι φόρμες έχουν τη δική τους ιστορία. Το διάσημο ρούχο, που είχε ξεχαστεί στο βάθος της ντουλάπας, επιστρέφει. Γίνεται έτσι ένα αρχικό και μάλιστα εκλεπτυσμένο ρούχο, το οποίο μπορεί να φορεθεί σε διάφορες περιστάσεις. Αγκυροβολημένες στην ιστορία της Βιομηχανίας, οι φόρμες αναγεννιούνται τώρα από τις στάχτες τους.

Για να είμαστε λοιπόν στην πρώτη γραμμή της τάσης, ανοίγουμε την ντουλάπα μας και δεν διστάζουμε να βγάλουμε τις περίφημες φόρμες που φορούσαμε πριν από μερικά χρόνια ήδη!

 Ο Coluche και η φόρμα

Γιατί λοιπόν ο Coluche φορούσε τη φόρμα;?

Ο Coluche είχε φτιάξει αυτή τη στολή, που φοριέται με ένα χαρακτηριστικό κίτρινο μπλουζάκι, το φέτιχ σκηνικό του κοστούμι. Το 1974, κατά τη διάρκεια της παράστασής του Mes adieux au music-hall, το κοινό ανακάλυψε για πρώτη φορά τη διάσημη μπλε ριγέ φόρμα του, την οποία θα φορούσε αργότερα σε όλες τις παραστάσεις του. Αυτά του τα δώρισε γενναιόδωρα η Emmaüs. Ο Coluche είχε επίσης ευχαριστήσει τον Abbé Pierre με μια μάλλον σημαντική επιταγή για την ένωση. Ο κωμικός υπερασπίστηκε τη ζωή με φόρμες, έναν πρωτότυπο τρόπο να βλέπει κανείς τον κόσμο και τη ζωή με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Για τη σύζυγο και τα παιδιά του Coluche, η φόρμα είναι μια πραγματική οικογενειακή υπόθεση και στην πραγματικότητα έχει γίνει σύμβολο, όπως τόνισε ο καλλιτέχνης κατά τη διάρκεια μιας οικογενειακής φωτογράφησης το 1980. Η σύζυγός του Véronique και τα δύο παιδιά τους Romain και Marius φορούσαν επίσης τη διάσημη στολή. Ήλπιζε τότε ” να περάσουμε στα παιδιά μας τουλάχιστον τη μόδα της φόρμας. Οι φόρμες των καλλιτεχνών. Ο συνδυασμός που ταιριάζει καλά με την εργαλειοθήκη για την υπηρεσία απόδοσης, την αντιμετώπιση προβλημάτων. “

L'Histoire de Coluche

Πίσω από αυτές τις φόρμες βρισκόταν ένας άνθρωπος με το όνομα Michel Colucci, αφοσιωμένος στον γαλλικό λαό και ειδικότερα στους πιο μειονεκτούντες. Το ένδυμα που φοράει ο καλλιτέχνης είναι ένα Lafont Salopette, μια γαλλική μάρκα που αρχικά δημιουργήθηκε το 1844 για να ντύνει σιδηροδρομικούς εργάτες και υπαλλήλους και η οποία δημιούργησε την πρώτη φόρμα.  Με αυτή την αυθεντική στολή, ο Coluche υπογραμμίζει την κοινωνική του στάση και αποτίει φόρο τιμής στους φτωχότερους και πιο επισφαλείς ανάμεσά μας. Πολύ δημοφιλής και ακόμα εκτιμάται από ένα ευρύ κοινό, ήταν το 1985 που ίδρυσε το Restos du cœur, ένα σύστημα που θα επιτρέψει σε πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να επωφεληθούν από λίγη τροφή και ζεστά ρούχα για το χειμώνα.

 Lafont Dungarees advertising

The Dungarees : Ένα ένδυμα διαμαρτυρίας

Το dungarees φοριέται εδώ και πολύ καιρό από μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες αυτού του κόσμου. Το ένδυμα μετατρέπεται γρήγορα σε πολιτικό αντικείμενο που δίνει φωνή στους Αμερικανούς εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου Charlie Chaplin, ο συγγραφέας John Steinbeck/strong> ή ο ζωγράφος Grant Wood πρόβαλαν τη φόρμα ως σύμβολο αυτής της παραμελημένης και στερημένης εργατικής τάξης.

Charlie Chaplin in overalls

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι γυναίκες φόρεσαν τις φόρμες των αδελφών, των συζύγων και των πατεράδων τους που είχαν πάει πρόσφατα στον πόλεμο. Μπήκαν στο εργοστάσιο, ένα σημαντικό γεγονός που άλλαξε για πάντα τη σχέση των γυναικών με την εργασία στις βιομηχανικές χώρες.

Πολύ αργότερα, τον Μάιο του 1968, η Γαλλία γνώρισε τη γέννηση πολυάριθμων φοιτητικών και εργατικών διαδηλώσεων και γενικών απεργιών. Μια πραγματική επανάσταση γεννήθηκε τότε στη χώρα. Τα αίτια αυτών των γεγονότων ήταν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά. Μετά την περίοδο των τριάντα ένδοξων ετών κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Γαλλίας, η χώρα βίωσε μια πραγματική επιδείνωση της κοινωνικής και οικονομικής της κατάστασης. Οι μισθοί μειώνονταν, η ανεργία αυξανόταν και έτσι οι Γάλλοι εργάτες αποφάσισαν να επαναστατήσουν. Η εικόνα του εργάτη που φοράει τη φόρμα του βρίσκεται τότε στο επίκεντρο αυτής της κοινωνικής και οικονομικής διαμαρτυρίας και παραμένει χαραγμένη στη μνήμη.

Αυτή η διαμαρτυρία που συνδέεται με μια περίπλοκη οικονομική κατάσταση μετατρέπεται στη συνέχεια γρήγορα σε σάτιρα. Στη δεκαετία του 1970 ο Coluche ή ακόμα και ο Jean Yanne, ηθοποιός και κωμικός, φόρεσαν φόρμες για τις παραστάσεις τους μπροστά στο κοινό. Δύναμη διαμαρτυρίας και πνεύμα επανάστασης, ο Coluche φορούσε αυτό το ένδυμα για την πολιτική του σημασία πέρα από την ίδια τη μόδα, η αγαπημένη του φόρμα θα ήταν η Jean Raincoat.

Ανδρικές φόρμες τζιν

Καμπαρντίνα σήμερα 

Θυμάστε την τελευταία φορά που φορέσατε φόρμα : στο γυμνάσιο ; Στο γυμνάσιο; Στο δημοτικό σχολείο; Αν και οι παντελόνες μπορεί μερικές φορές να έχουν τη φήμη ενός παιδικού ρούχου, εντούτοις βρίσκονται στην καρδιά της σημερινής μόδας και αποτελούν μέρος πολλών συλλογών σπουδαίων σχεδιαστών. Αυτό το πρακτικό και άνετο ρούχο ταιριάζει σε όλα τα στυλ ντυσίματος και μπορεί να φορεθεί σε διάφορες περιστάσεις.

Η φόρμα ήταν αρχικά ένα ένδυμα που χρησίμευε ως προστασία για τους Αμερικανούς εργάτες και αγρότες. Το υλικό του καθώς και η κεντρική του τσέπη ήταν τότε εξαιρετικά πρακτικό για τους εργαζόμενους που δεν δίσταζαν να το κάνουν το φετίχ τους για κάθε εργάσιμη ημέρα. Τη δεκαετία του 1970, τα dungarees κατακτήθηκαν από το κίνημα των χίπις που τα έκανε στενά, πιο σέξι και πιο θηλυκά ρούχα. Σήμερα, τα dungarees είναι σαφώς και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αυτή η τάση που θεωρούνταν εκτός μόδας επιστρέφει, προς μεγάλη χαρά των πιστών του ρούχου!

Δεν λείπουν οι καλές αφορμές για να φορέσετε το πολύτιμο ρούχο! Μπορείτε να παίξετε με διαφορετικά κοψίματα, διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά υφάσματα για να εξατομικεύσετε τη φόρμα σας σύμφωνα με το γούστο σας. Δεν υπάρχουν μόνο τζιν : λευκά, μαύρα, τζιν… Οι παντελόνες μπορούν να χρωματιστούν και να γίνουν ένα πολύ μοντέρνο αξεσουάρ. Εκτός του ότι είναι ένα σαφές πλεονέκτημα της μόδας, η παντελόνα είναι ένα πρακτικό και άνετο ένδυμα. Για ένα sportswear σύνολο, μη διστάσετε να τα φορέσετε με ένα croc-top ή ένα απλό χρωματιστό t-shirt, στυλ Coluche ! Για ένα πιο εκλεπτυσμένο ντύσιμο, σκεφτείτε να επιλέξετε ένα ωραίο πουκάμισο χάρη στο οποίο θα δείξετε κλάση και διάκριση σε σημαντικές εκδηλώσεις. 

Φέτος, οι παντελόνες κυκλοφορούν σε μακρύ ή κοντό μήκος και έχουν πολλά διαφορετικά χρώματα και σχέδια. Τα λουλουδάτα στολίδια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και μας θυμίζουν τα φωτεινά χρώματα της άνοιξης. Τα
γεωμετρικά μοτίβα, όπως ρίγες ή καρό, είναι επίσης παρόντα σε διάφορες συλλογές συνδυάζοντας χρώματα με αρμονικό τρόπο : μαύρο και λευκό, μπλε και λευκό που δίνουν για παράδειγμα έναν ορισμένο χαρακτήρα ηρεμίας και καθαρότητας.

 La Salopette Aujourd'hui

Οι σαλοπέτες δεν είναι επομένως μόνο μοντέρνες, αλλά έχουν και πραγματική πολιτική και κοινωνική σημασία. Έχοντας σημαδέψει την ιστορία της Γαλλίας, η φόρμα είναι πλέον ένα κομμάτι της μόδας που επιτρέπει σε κάποιον να είναι τόσο επιτήδειος όσο και πιο casual. Ακριβώς όπως είναι δυνατόν να τα φορέσετε με αθλητικά παπούτσια και ένα ωραίο πουπουλένιο μπουφάν, είναι επίσης εύκολο να επιδείξετε όμορφα κοσμήματα και ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες για να βγείτε ραντεβού με ένα κομψό και μοντέρνο ντύσιμο. Η παντελόνα προσαρμόζεται σε όλα τα στυλ και όλους τους σωματότυπους  είναι το διαχρονικό κατ’ εξοχήν !

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10% έκπτωση ΤΩΡΑ | ΚΩΔΙΚΟΣ : "OFF10"

X