9 λόγοι για να φορέσετε vintage!

Η μετάβαση από ένα καινούργιο ρούχο σε ένα κρασί ρούχο μπορεί να είναι λίγο δύσκολη για μερικούς ανθρώπους. “Κι αν βρωμάει!”, λένε, ή “θα δείχνω ανόητη!”

Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πλυντήρια ρούχων και συμβουλές στυλ. Αλλά αν ψάχνετε για κίνητρα, στο La Salopette®, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα.

1. Τα
vintage ρούχα αποφεύγουν τα απόβλητα

Και αυτά τα απόβλητα, κυριολεκτικά, είναι τα ίδια τα ρούχα. Σύμφωνα με το FNE, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια τόνοι μη διαρκή υφασμάτινα απόβλητα (π.χ. ρούχα και λευκά είδη οικιακής χρήσης) πετιούνται κάθε χρόνο. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 60€

Το να φοράτε μεταχειρισμένα ρούχα συμβάλλει στη διατήρηση των πρακτικών ανακύκλωσης και μεταπώλησης, πράγμα που σημαίνει ότι πετιούνται ελαφρώς λιγότερα ρούχα.

2. Τα
παλιά ρούχα αποτρέπουν τη βιομηχανική ρύπανση

Το κόστος κατασκευής νέων ρούχων είναι λίγο δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι βιομηχανίες ένδυσης και υπόδησης ευθύνονται για περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Βιομηχανική ρύπανση

Η ένδυση περιλαμβάνει πολλές βιομηχανίες: Γεωργία για την καλλιέργεια βαμβακιού και μαλλιού, πετρέλαιο για την παραγωγή πολυεστέρα, και μεταφορές που μεταφέρουν το βαμβάκι που καλλιεργείται στη Γαλλία στο εργοστάσιο ύφανσης στην Κίνα, στο εργοστάσιο κοπής στην Ινδία και στο εργοστάσιο ραπτικής στο Ελ Σαλβαδόρ (ή με κάποιον άλλο τρόπο).

Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι το πλύσιμο των συνθετικών υφασμάτων συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή μικροπλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς. Και τα ρούχα, ειδικά αυτά που αποστέλλονται καινούργια από ηλεκτρονικά καταστήματα, απαιτούν πλαστική συσκευασία.

Και, φυσικά, μην ξεχνάτε ότι η βαφή και η βυρσοδεψία δημιουργούν πολλά χημικά απόβλητα. Έτσι, είναι έξυπνο να διατηρείτε τα vintage ρούχα σας σε καλή κατάσταση, προκειμένου να εξαλείψετε αυτές τις δαπανηρές και μη φιλικές προς την εικόνα διαδικασίες για τη μόδα και τον κόσμο της κλωστοϋφαντουργίας γενικότερα.

3. Τα
εκλεκτής ποιότητας ενδύματα μειώνουν την κατανάλωση νερού και γης

Η καλλιέργεια βαμβακιού είναι μια από τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες στην αγροδιατροφική βιομηχανία. Το βαμβάκι αντιπροσωπεύει το 2,5% της χρήσης γης, αλλά το 16% όλων των εντομοκτόνων και σχεδόν το 7% όλων των ζιζανιοκτόνων. Όλες αυτές οι χημικές ουσίες πρέπει να πάνε κάπου, και οι περισσότερες καταλήγουν στο νερό, ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό.

Θυμάστε το Aral Sea? Τώρα έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Το μεγαλύτερο μέρος του νερού που το τροφοδοτούσε έχει χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια βαμβακιού στην Κεντρική Ασία. Η σκόνη που μένει πίσω περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων που εισέρχονται στον αέρα και δηλητηριάζουν τους κατοίκους.

Προστασία του νερού

4. Το Retro Clothing αποτρέπει την εκμετάλλευση των Ζώων!

Είναι ωραίο να σκέφτεσαι ότι όλα τα δερμάτινα προϊόντα μας προέρχονται από βοοειδή και όλα τα πουλόβερ μας προέρχονται από ευτυχισμένα πρόβατα που αλλιώς ξεφαντώνουν στο Massif Central και στα λιβάδια. Λοιπόν.

Το δέρμα δεν είναι πάντα υποπροϊόν της βιομηχανίας κρέατος, τα πρόβατα δεν επιβιώνουν πάντα από το κούρεμα και οι πάπιες δεν ζουν πάντα στη φύση πριν σκοτωθούν και μετά μαδηθούν. (Ή μαδημένα και στη συνέχεια θανατωμένα.)

Είναι δυνατόν να προμηθευτείτε αυτά τα προϊόντα με ηθικό τρόπο, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι τα ποιοτικά προϊόντα από μαλλί, δέρμα και πούπουλα διαρκούν για πολλές γενιές. Αγοράστε ένα vintage προϊόν για να σώσετε ένα πλάσμα, και πιθανότατα θα πάρετε ένα καλύτερο προϊόν γι’ αυτό.

5. Τα vintage ρούχα ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητά σας!

Πολλά vintage στυλ απλά δεν είναι πλέον διαθέσιμα ή μοντέρνα. Για να τα ταιριάξετε με την υπόλοιπη γκαρνταρόμπα σας, θα πρέπει να τα εξετάσετε, να τα αξιολογήσετε και πιθανώς να τα τροποποιήσετε ξανά.

Αν έχετε κάποιες δεξιότητες ραπτικής και σταυροβελονιάς, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα μοναδικό και εξατομικευμένο vintage ρούχο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε τη φαντασία σας να οργιάσει. Μπορείτε επίσης να λάβετε βοήθεια από το διαδίκτυο, το οποίο συχνά έχει το δικό του βάρος με τον μεγάλο κατάλογο ιδεών και εικόνων που θα σας βάλει στο σωστό δρόμο! Μερικές φορές μια καρφίτσα, μια μπαντάνα ή ένα PEZ κρεμασμένο στο τζιν μπορεί να κάνει το κόλπο!

Η δημιουργικότητα έχει πολύ πραγματικό αντίκτυπο. Στο αποτέλεσμά σας και στο συναίσθημα που το συνοδεύει. Είναι καλό για το σώμα και το μυαλό, για να το θέσω ωμά. Η ζωγραφική ή η ποίηση μπορεί να μην είναι για όλους, αλλά πιθανότατα θα ντυθείτε έτσι κι αλλιώς. Θα πρέπει να σπάσετε το κεφάλι σας!

6. Vintage clothing takes back to an Era

Φορώντας ένα μπλουζάκι του Joe Dassin στη συναυλία του 1977 είναι σαν να λες “Ήμουν εκεί!”. Σημαίνει να εγγράφει κανείς το πρόσωπό του σε μια συγκεκριμένη εποχή και να το επιβεβαιώνει με όλες του τις δυνάμεις. Αν είστε πιο ευαίσθητοι στις αμερικανικές σειρές, το Τζιν παντελόνι του Will Smith στην ταινία “Ο φρέσκος πρίγκιπας του Bel Air” είναι το τέλειο παράδειγμα του μοντέρνου vintage outfit που έχει αντέξει στο χρόνο.

Ανδρικό τζιν παντελόνι

Αν είστε περισσότερο νοσταλγικός τύπος και φαν των καρτούν των παιδικών μας χρόνων, τότε επιλέξτε το μάλλινο πουλόβερ Snoopy

7. Τα
vintage ρούχα κοστίζουν πολύ λιγότερο

Αυτό είναι πολύ απλό: Αν μπείτε σε ένα thrift store, μπορείτε πιθανότατα να αγοράσετε ένα t-shirt, ένα button down και ένα τζιν με λιγότερο από 15 ευρώ.

Βέβαια, αν είστε υπομονετικοί, ίσως μπορέσετε να το κάνετε αυτό στο Armand Thierry ή σε vintage μάρκες. Η αξία του vintage δεν έχει ποτέ να κάνει αποκλειστικά με την τιμή. Αλλά αν ψάχνετε για ρούχα που δείχνουν καλά και διαρκούν, μια ενημερωμένη επίσκεψη σε ένα thrift store μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα μακροπρόθεσμα.

Σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών, μπορείτε να βρείτε δημοφιλείς σύγχρονες μάρκες όπως Levis, Zara και Nike, με έκπτωση 90% από την τιμή λιανικής. Συχνά όμως η χαμηλή ποιότητα παραγωγής εμποδίζει τα ρούχα να παλαιώσουν σωστά. Σε αντίθεση με τα παλιά ρούχα, τα οποία είναι συνήθως ραμμένα και δεμένα με το χέρι. Είναι πολύ πιο κερδοφόρες και προωθούν μια καλύτερη σχέση τιμής/ποιότητας.

Sewing Machine Man

Είναι δυνατόν, με λίγη υπομονή, να βρεις ένα vintage σακάκι ξυλοκόπου Eden Park για λιγότερο από 80€ τα φθηνότερα καινούργια είδη κοστίζουν περίπου 400€. Αλλά κάποιοι καταφέρνουν να ξεθάψουν ρούχα με κατασκευαστικά ελαττώματα που πωλούνται με έκπτωση. Έτσι,είναι εύκολο να κολλήσετε μια κακή ραφή και να κάνετε έτσι μια ευκαιρία!

Η εύρεση ενός ποιοτικού, φθηνού vintage είναι δύσκολη και απαιτεί λίγη προσπάθεια. Παρ’ όλα αυτά, ένα vintage μπουφάν Levi’s trucker jacket, θα κοστίσει στο eBay τα μισά από ό,τι η αγορά ενός καινούργιου σε ένα κατάστημα.

Και αν είστε σε θέση να το κάνετε, θα μπορέσετε πιθανώς να ανακτήσετε τα λίγα χρήματα που έχετε ξοδέψει. Τα vintage ρούχα διατηρούν την αξία τους: ήταν χρησιμοποιημένα όταν τα αγοράσατε και, εκτός από έναν τεράστιο λεκέ ή σκίσιμο, θα είναι σε ανάλογη κατάσταση όταν τα πουλήσετε.

8. Τα vintage ρούχα είναι ανθεκτικά!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την υψηλότερη ποιότητα των vintage ρούχων και είναι πολύ πιο περίπλοκος από το “τα σημερινά ρούχα δεν είναι όπως παλιά…”.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του προβλήματος οφείλεται στην τεχνολογία. Σε σύγκριση με τα υφάσματα που κατασκευάζονται με τις σημερινές ταχύτατες βιομηχανικές διαδικασίες, τα vintage υφάσματα – από τη συγκομιδή μέχρι την ύφανση, από την επεξεργασία μέχρι το κόψιμο και το ράψιμο – υπέστησαν πολύ λιγότερο άγχος και τροποποιήσεις πριν φορεθούν. Τα vintage ρούχα, όπως τα πουλόβερ, υφαίνονταν τις περισσότερες φορές με το χέρι. Από τότε, δεν χρειαζόταν καμία μηχανή, καμία δύναμη δρεπανιού για να φτιάξει αυτά τα ρούχα. Στην πραγματικότητα, αυτά τα ενδύματα χρησιμοποιούσαν το χρόνο και την υπομονή των κατασκευαστών, οι οποίοι μπορούσαν να αφιερώσουν αρκετούς μήνες σε ένα μόνο κομμάτι.Η ακρίβεια και η μοναδική δεξιοτεχνία τους έκαναν αυτά τα κομμάτια ανθεκτικά και ανθεκτικά στο χρόνο! ⌛️

Friperie Française

Η φροντίδα έκανε επίσης τη διαφορά. Τίποτα δεν καταστρέφει σήμερα ένα ρούχο περισσότερο από ένα φθαρμένο ή κακώς ρυθμισμένο στεγνωτήριο. Αλλά όταν ψωνίζετε vintage, είναι δυνατόν να βρείτε ρούχα που δεν έχουν υποστεί ποτέ σοβαρή και μη αναστρέψιμη φθορά.Φυσικά, οι άνθρωποι νοιάζονται περισσότερο, κατά κάποιο τρόπο. Πριν από τον μαζικό καταναλωτισμό και την εκτεταμένη προγραμματισμένη απαξίωση, τα ενδύματα κατασκευάζονταν για να διαρκέσουν, επειδή η ανθεκτικότητα οδηγούσε στις πωλήσεις. Όταν οι εταιρείες ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να πουλήσουν στο ίδιο άτομο πέντε ζευγάρια τζιν αντί για ένα, οι περισσότερες άλλαξαν τις κατασκευαστικές τους προτεραιότητες ανάλογα ή έβαλαν λουκέτο.

9. Η συνήθεια του vintage και το μοναδικό του στυλ

Ακόμη κι αν δεν σας ενδιαφέρει η εμπειρία, μια ντουλάπα με μερικά vintage κομμάτια μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Το στυλ, τα χρώματα και η ποιότητα των αντικειμένων ξεχωρίζουν, αν και χρειάζεται εκπαιδευμένο μάτι για να παρατηρήσει κανείς τις πιο λεπτές διαφορές.

Στην La Salopette®, κάθε αντικείμενο που αποστέλλουμε είναι μοναδικό στο είδος του.
Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε ένας από τους πελάτες μας είναι επίσης μοναδικός. Πιστεύουμε ότι φορώντας vintage dungareess, εκτός του ότι είναι καλό για το περιβάλλον, για τους ανθρώπους και για τον κόσμο γενικότερα, είναι ένας καλός τρόπος να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου. 

Γυναικεία Vintage φόρμα

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

10% έκπτωση ΤΩΡΑ | ΚΩΔΙΚΟΣ : "OFF10"

X